2021-10-20

Remiss: Kollektivtrafiken måste bli norm i samhällsplaneringen

De hållbara och transporteffektiva transportsätten kollektivtrafik, gång och cykel måste bli norm och utgångspunkt för samhällsplaneringen istället för privatbilen, enligt Svensk Kollektivtrafiks remissvar angående Stärkt planering för hållbar utveckling.

I remissvaret skriver Svensk Kollektivtrafik att utredningen fokuserar på mikromobilitet, vilket inte kommer att lösa majoriteten av invånarnas resebehov. Det enskilda bilägandet och bilberoendet kan inte enbart ersättas med mindre mobilitetstjänster. Istället behövs en ryggrad för smidiga och ändamålsenliga transporter. Det är därför mycket viktigt att bostadsområden planeras så att de kan kollektivtrafikförsörjas med t.ex. effektiv linjeläggning och resenärsmiljöer som passar resenärerna. Det är viktigt att anpassa bebyggelsen och gatunätet till kollektivtrafikens behov och förutsättningar för att kollektivtrafiken, tillsammans med gång och cykel, ska bli de mest attraktiva transportsätten.

För att öka kollektivtrafikens tyngd i samhällsplaneringen bör kollektivtrafikens avgörande roll få större utrymme i lagstiftningen. Det bör införas ett lagstadgat krav på samråd med de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i den kommunala planeringen.

Länkar: 
Svensk Kollektivtrafiks remissvar angående Stärkt planering för hållbar utveckling (SOU 2021:23).

Kontaktperson Svensk Kollektivtrafik: Annarella Löfblad