2021-10-20

Utred finansieringen av ERTMS ombordutrustning

Svensk Kollektivtrafik välkomnar Trafikverkets förslag om att utreda statens finansiering av ombordutrustningen för ERTMS i delredovisningen av regeringsuppdraget om att analysera och kvalitetssäkra införandet av signalsystemet ERTMS.

Införandet av ERTMS kommer enligt konsultföretaget Rambolls beräkningar kosta de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och tågföretagen totalt 16 miljarder kr, varav investeringar och uppdateringar av ombordutrustningen beräknas kosta ca 13 miljarder kr. Kostnadsökningar som till stor del kommer att betalas av tågresenärerna och transportköparna genom högre biljettpriser och ökade priser för att transportera gods på tåg. Dessa prishöjningar beräknas minska tågresandet med 1,3 procent och godstransporterna på tåg med 1,4 procent.

Prishöjningarna kommer i sin tur att öka bilresandet, flytta mer gods från järnvägen till lastbil och öka klimatutsläpp med drygt 300 000 ton koldioxidekvivalenter till 2035. Svensk Kollektivtrafik anser därför att staten måste ta alla kostnader för ERTMS ombordutrustning.

Läs mer: Trafikverkets delredovisning av regeringsuppdraget 
Kontaktperson Svensk Kollektivtrafik: Mattias Andersson