2024-09-18

#4av10 träffade Västtrafik

Västtrafik har i många år arbetat tillsammans med sina kontrakterade trafikföretag för att utveckla den västsvenska kollektivtrafiken och få fler att ta bussen eller tåget. Den 17 september stannade turnén #4av10 i Göteborg och i ett rundabordssamtal med företrädare för Västtrafik, Svensk Kollektivtrafik, Tågföretagen och Sveriges Bussföretag.

För att branschen ska nå det gemensamma målet om att 4 av 10 motoriserade resor ska vara kollektiva 2030 behöver både beställare och trafikföretag samverka och dra lärdom av branschens goda exempel. 

Svensk Kollektivtrafiks VD Johan Wadman inledde mötet med att presentera branschens samlade arbete kring #4av10 och tankarna kring den uppdaterade programförklaring som ska presenteras på Persontrafik i november. Därefter redogjorde Västtrafiks VD Lars Backström för mål, utveckling och samverkansformer inom Västtrafik.

-Det var inspirerande att ta del av Västtrafiks samverkansmodeller och lyssna på hur positivt de vid mötet deltagande trafikföretagen upplevde samarbetet, kommenterar Johan Wadman.

Både han och Lars Backström påtalade under mötet många av de utmaningar som branschen står inför, utmaningar som behöver lösas genom samverkan av flera parter för att kollektivtrafiken ska kunna bredda sitt utbud och fullt ut kunna bli samhällets verktyg för att nå ett hållbart samhälle.

-En av de frågor vi berörde under mötet handlade om framkomlighet och infrastruktur. Ska vi kunna fortsätta utveckla kollektivtrafiken i våra större städer, måste kollektivtrafiken få större prioritet på vägar och spår, kommenterar Johan Wadman.