2024-08-30

Uppdaterad programförklaring på gång

I november ska aktörerna bakom kollektivtrafikens gemensamma branschmål #4av10 presentera en uppdaterad programförklaring för hur man gemensamt når målet.

Presentationen sker på kollektivtrafikens stora mässa och mötesplats Persontrafik, som äger rum den 5-7 november på Svenska Mässan i Göteborg. Den programförklaring med förslag på åtgärder som antogs när målet sattes 2022 behöver med några år på nacken uppdateras och moderniseras.

Tillsammans har därför branschaktörerna Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Tågföretagen arbetat med att gå igenom, utvärdera och diskutera de åtgärder som behövs, både i form av eget arbete i branschen men också i form av politiska beslut och satsningar på kommunal, regional, nationell och europeisk nivå. Arbetet har skett genom en riksomfattande turné till landets regioner med samtal med såväl regionala företrädare som trafikföretag, genom diskussioner i de olika organisationerna, med presentation för riksdagens kollektivtrafiknätverk, genom medverkan i externa konferenser och möten samt i runda bordssamtal med inbjudna politiker och experter.

Torsdagen den 22 augusti samlades till exempel företrädare för socialdemokraterna och centern till samtal med företrädare för Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Tågföretagen till runda bordssamtal i Näringslivets Hus i Stockholm.