2022-03-14

Glädjande besked om reseavdragsreform

Efter årtionden av kritik mot att reseavdraget minskar kollektivtrafikresande, ökar klimatutsläppen och leder till omfattande fusk kommer regeringen på torsdag att lägga en lagrådsremiss om att ersätta reseavdraget med en färdmedelsneutralt och avståndsberoende skattereduktion.

- Förslaget är en rättvisereform som kommer minska klimatutsläppen, jämna ut de regionala skillnaderna och pressa ned fusket och felen. Med en avståndsbaserad och färdmedelsneutral skattereduktion kommer alla pendlare beskattas lika, oavsett om de tar bilen, kollektivtrafiken, cykeln eller samåker till jobbet och det leder i sin tur till ökat kollektivtrafikresande och minskade utsläpp. Genom skattereduktion i stället för avdrag blir skattelättnaden lika mycket värd för alla, säger Lars Sandberg analytiker på Svensk Kollektivtrafik.

Dagens reseavdrag är värt 20 procent mer för höginkomsttagare än för låg- och medelinkomsttagare. Eftersom män i snitt tjänar mer än kvinnor och löner är högre i storstadsregioner så ökar förslaget jämställdheten och minskar de regionala skillnaderna. Skillnaderna mellan stad och landsbygd minskas ytterligare genom att systemet kommer att bli mer generöst utanför storstadskommunerna.

- När tidsvinstregeln tas bort minskas fusket och felen, som kostar 2,4 miljarder kr varje år. Det motsvarar över 40 procent av kostnaderna för reseavdraget, kommenterar Lars Sandberg.

Förslaget kommer att riksdagsbehandlas under våren och träda i kraft ikraft 1 januari 2023.

 

 

Lars Sandberg

Analytiker

Mobil: 076-798 39 98

lars.sandberg@svenskkollektivtrafik.se Maila mig