Statistik om sjukresor under 2024
Anbaro Serviceresor Sjukresor Publicerad 28 mars 2025
Under 2024 gjordes 7,5 miljoner sjukresor, vilket är en svag ökning i antalet resor jämfört med året innan, vilket innebär att resandeökningen efter pandemin nästan har avstannat. Det framgår av den årliga sjukreserapporten med bland annat statistik från undersökningen Anbaro.

Svensk Kollektivtrafik samlar årligen in uppgifter kring sjukresor som komplement till den insamling den statliga myndigheten Trafikanalys gör för färdtjänst och riksfärdtjänst. Sjukresor är resor till vård/behandling där resenären inte behöver vård/tillsyn under färden.
I snitt är 80% av sjukresorna i Sverige anordnade av regioner. Lagstiftningen kräver inte att några resor anordnas, men alla regioner anordnar resor eftersom det är kostnadseffektivare och underlättar för resenärerna.
Årets rapport visar att både de anordnade resorna inom regionerna och till vård utanför hemregionen minskade. Dessutom minskade antalet resor där resenärerna fått ersättning för sina utlägg. 59% av sjukresorna görs av personer som har ett färdtjänsttillstånd.
Resenärens kostnad för en anordnad sjukresa var i snitt 148 kr 2024. De flesta regioner har en enhetstaxa oavsett reslängd inom länet. För resenärer som istället begärt ersättning för resa i egen bil görs ett avdrag på ersättningen. Detta avdrag var i snitt 115 kr 2024, utöver det utbetalas i snitt 20 kr/mil för resa i egen bil. Resenären i Sverige behöver i snitt göra 15 sjukresor för att nå upp till högkostnadsbeloppet som i snitt är på 2160 kr.
SCB kommer att redovisa de regionalekonomiska räkenskaperna först i slutet av augusti, men baserat på förra årets siffror går det att se att bruttokostnaden för sjukresor var 3,2 miljarder kronor, det innebär att en sjukresa 2023 i snitt kostade samhället 430 kr inklusive administration. Nettokostnaderna för sjukresor har nära fördubblats de senast tio åren.

076-526 90 75 Mattias Andersson
Branschexpert kollektivtrafik och serviceresor