Serviceresor
Serviceresor är det samlade namnet för anropsstyrda trafikformer som betalas av det offentliga, till exempel sjukresor, färdtjänst, anropsstyrd trafik och skolskjuts.
Det är en viktig del i vår verksamhet och många av våra medlemmar är engagerade i nätverk och utvecklingsprojekt. Vi tar bland annat fram statistik, modellavtal, rekommendationer och webbinarier.
Det här är serviceresor
Serviceresor är det samlade namnet för anropsstyrda trafikformer som helt eller delvis finansieras av samhället, till exempel sjukresor, färdtjänst, anropsstyrd trafik och skolskjuts.
De samhällsbetalda resformer som antingen kräver intyg, beslut eller tillstånd för att kunna få resa kallas särskilda persontransporter. De baseras på lagar som antingen ger en rättighet eller rätt till ersättning.
Regionen ansvarar för sjukresorna i sin del av landet. De bestämmer regler, servicenivå och storlek på den avgift kunden själv ska betala. Kommunerna ansvarar för färdtjänstresor och skolskjuts. Det är dock vanligt att kommunerna överlämnar ansvaret för beslut, administration och upphandling till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna, så det finns lokala skillnader i ansvarsfördelningen.
Antal resor i Sverige
Varje år görs mer än 57 miljoner serviceresor. Skolskjutsen står för merparten av resorna.
Vår undersökning Anbaro visar att 9 av 10 av kunderna som har serviceresor är nöjda med sin resa och beställning och att 93% är nöjda med förarens bemötande.
- Färdtjänst 9 764 000 resor per år
- Sjukresor 7 300 000 resor per år
- Riksfärdtjänst 35 700 resor per år
- Skolskjuts 39 000 000 resor per år
- Närtrafik 800 000 resor per år
Behov av en ny lagstiftning
De olika lagarna inom serviceresor har tillkommit vid olika tillfällen och är inte synkroniserade med varandra vare sig utifrån ett resenärs- eller verksamhetsperspektiv. Läs mer om hur Svensk Kollektivtrafik ser att systemet kan förändras.
Rekommendationer och vägledningar
Arbetsgrupperna inom Serviceresenätverket tar löpande fram dokument för att förenkla och samordna arbetet med serviceresor i Sveriges olika regioner. De är rekommendationer, inte krav, med goda råd för bättre serviceresor.
Utbildning
Förarcertifiering Serviceresor
Ett utbildningskoncept som utvecklas med våra medlemmar. Syftet är att öka tryggheten, säkerheten och kvaliteten. Kunskapskraven blir gemensamma för hela landet och förarna får ett kvitto på sin kompetens.
Upphandling
Modellavtal, index och rekommendationer
Branschen har samlat material, modellavtal, indexrekommendationer och vägledningar kring upphandling av serviceresor på Partnersamverkan.se. Ta del av alla de dokument du kan behöva inför upphandlingsarbetet.
Aktuella remisser
Serviceresor Upphandling/avtal Publicerad 22 oktober 2024
Kritik mot förslag på riksavtal för sjukresor
SKR har gett landets regioner m fl möjlighet att komma med synpunkter på förslag till nytt riksavtal för utomlänsvård. I remissförslaget saknas flera viktiga aspekter som rör sjukresor.
Lagar/regler Serviceresor Publicerad 16 mars 2022
Ändra reglerna för B-körkort för att säkra miljövänliga resor
För att samhällsviktiga sjuk- eller färdtjänstresor i specialfordon ska kunna köras fossilfritt i framtiden måste regeringen införa en nationell undantagsmöjlighet i svensk lagstiftning så körkortsbehörigheten även gäller fordon 3,5-4,25 ton.
Aktuella rapporter
Webbinarier
Vi bjuder regelbundet in till kostnadsfria webbinarier med olika perspektiv av serviceresorna. Många sker i samarbete med K2 och presenterar den senaste forskningen i området, med intressanta rapporter och projekt, både i Sverige och utomlands. Webbinarierna är öppna för alla och du anmäler dig via vår kalender.
Översiktskurs serviceresor 2025
Vill du lära dig mer om serviceresor? Den här kursen ger en översikt över områdets olika delar och riktar sig till anställda hos RKM, kommuner, trafikföretag, myndigheter och näringsliv. Alla som strategiskt eller praktiskt kommer i kontakt med serviceresor i sin yrkesroll och vill vidga sin kunskap inom området.
Kontaktperson
Jonas Johansson
Expert serviceresor och integration av kollektivtrafik