Fler äldre åker färdtjänst men resornas samordning kan bli bättre

Anbaro Resvanor Serviceresor Publicerad 17 februari 2025

Andelen resenärer med färdtjänst och sjukresor som är över 80 år har ökat från 42% till 54% sedan 2014. De är dessutom nöjdare med både resan och bemötandet. Samtidigt finns det stora möjligheter till förbättring, samordning och hantering hos kommuner och regioner. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från Anbaro, barometern för anropsstyrd trafik, denna gång med tioårsfokus.

Synskadad person med servicehund.

Analysen av statistiken har i år fokuserat på det långsiktiga perspektivet, tio år tillbaka i tiden. Det ger en möjlighet att se förändringar som mellan enstaka år inte alltid är så stora på nationell nivå. Med tio år under lupp finns det dock förändringar. Nöjdheten med bemötandet vid beställning är 94% och har ökat under perioden och andelen sjukrese- och färdtjänstresenärer som är över 80 år har ökat från 42% till 54%. De som bokar digitalt gör det allt oftare via app istället för via en webbsida.

Förarbrist kan påverka nöjdheten
Tryggheten och nöjdheten är fortsatt hög och nära oförändrat över tid, men tittar man ut över landet ser man att vissa organisationer tappat i nöjdhet och spridningen mellan var resenärerna är som mest och minst nöjda har därför ökat över tid.
– De senaste åren har vi haft en ökande förarbrist i stora delar av landet och det har minskat möjligheten att ge resenärerna de resor de önskar, vilket sannolikt har påverkat resultaten negativt, säger Mattias Andersson branschexpert på Svensk Kollektivtrafik och ansvarig för Anbaro.

Längre framförhållning
En annan trend är att andelen resor som bokas samma dag som avresa har minskat. Resorna bokas med längre framförhållning vilket ger underlag för att förbättra samplanering och fordonsförsörjning.
– Samordningen av resorna är faktiskt sämre idag än för tio år sedan, samtidigt som vi har bättre förutsättningar än någonsin för bättre samordning av de olika resorna och därmed hög potential för kostnadseffektivitet. Vi har tid att planera resorna bättre, konstaterar Mattias Andersson.

Mer fakta ur rapporten:
– Andelen resenärer som behöver någon slags hjälp av föraren i samband med resa har ökat något.  Gruppen som behöver hjälp med flera saker har dock minskat.
– 90% av resenärerna är nöjda med beställning och resa sammantaget
– 92% är nöjda med förarens bemötande vid resa
– 95% av resenärerna kommer fram i tid (inom 5 min)

För Hanbaro, den nationella handläggningsundersökningen för färdtjänst och riksfärdtjänst finns bara fem års resultat att jämföra. Här har nöjdheten med handläggningen och bemötandet minskat samtidigt som handläggningstiderna ökar. Andelen som söker via ombud ökar och ansökningar via telefon minskar. Bland de som sökt färdtjänst under året är andelen större med kognitiva funktionsnedsättningar än bland de som redan har färdtjänst.
– 77% av de ansökande är nöjda med hela handläggningen, från ansökan till beslut
– 87% är nöjda med bemötandet vid den senaste kontakten
– 90% av ansökningarna får helt bifall. 8% får helt avslag på sin ansökan
– 55% av de som ansöker är 80 år eller äldre.

Om Anbaro, barometern för anropsstyrd trafik
Undersökningen genomförs i 20 av 21 av landets regioner för sjukresor och för färdtjänst i 260 kommuner av 290. Totalt har nära 76 000 respondenter som rest och dryga 6000 personer som ansökt om tillstånd att få resa svarat på enkäter. Undersökningen sker via telefonintervjuer dagen efter resa/månaden efter beslut fattats om tillstånd.

Dokument

Barometern för anropsstyrd trafik, Anbaro, mäter resenärernas upplevda kvalitet på den senaste färdtjänst- eller sjukresan. Det är en löpande kvalitetsundersökning som drivs och utvecklas av Svensk Kollektivtrafik tillsammans med dess medlemmar.

Mattias Andersson

076-526 90 75 Mattias Andersson

Branschexpert kollektivtrafik och servicesresor